Paprika of peper dieven en of toppen.

Paprika of peper dieven en of toppen.

Dieven en of toppen
Dieven en toppen

Moet je een paprika of peper nu net als een tomaat dieven en of toppen? De meningen verschillen er over waar bij tomaat er maar enkele uitzonderingen zijn waar je niet hoeft te dieven is het bij paprika en peper eerder uitzondering het wel te doen.

Net als het topppen of wel de plant afknippen bij de afsplitsing die de plant maakt. Die afsplitsing lijkt heel erg op een Y van daar dat men ook wel zegt bij toppen weg knippen bij de Y splitsing.

Als je gaat toppen krijg je bredere planten met meer vertakkingen die je dus als dief zou kunnen zien. Ik ben zelf gek op brede volle planten vandaar ook dat ik zelf niet aan dieven doe bij de Capsicum’s. Toppen is dan weel weer iets dat ik de laaste jaren steeds meer toepas. Als je wel gaat dieven krijg je dus een meer opgaande plant die veel minder vol is wat een voordeel kan zijn om licht in het hart van de plant te krijgen. Het weg halen van de zijscheuten kan aan het einde van het seizoen wel handig zijn mits je de planten laat overwinteren of binnen door zou gaan met de kweek of het afrijpen van de vruchten.

Als je aan het einde van het seizoen de zijscheuten van de plant zou halen gaat de plant alle beschikbare energie steken in het afrijpen van de vruchten maar of dat dan nog echt dieven is? Ik denk van niet. Voor mij is dat gewoon een stukje onderhouden van de plant. Het weg halen van oudere al wat dorre balderen valt daar voor mij ook onder. Ook het weg halen van de onderste bladeren zodat deze niet op de aarde liggen valt voor mij eerder onder regulier onderhouden van de planten dan dat het dieven zou zijn.

Waar je je jonge planten weel heel erg goed mee helpt is het weg halen van de eerste bloemen. Ook dit weer omdat je wilt dat de plant eerst nog wat energie steekt in het groeien en daardoor meer vruchten kan dragen. Ook hier zijn de meningen weer heel verschillend over. De een haalt de bloemen weg tot de planten bijna naar buiten mogen waar de ander de mening heeft dat als de plant nog niet toe is aan het produceren van vruchten de bloemen vanzelf van de plant afvallen. Mijn eigen ervaring is dat het bij vrij kleine planten die al gaan bloeien zeker handig is om de planten eerst iets groter te laten groeien voor een grotere oogst.

Op de foto boven in deze blog zie je ook het verschil. De linker plant is veel slapper dan de rechter  getopte plant. Dus beslis voor je zelf of je er winst in ziet. Echter is het niet aan te raden dit later in het seizoen te doen omdat je anders waarschijnlijk geen of bijna geen oogst hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *