Last van ongedierte en ziekten.

Last van ongedierte en ziekten.

Bhut Jolokia

Ik heb last van fruitvliegjes hoor je vaak zeggen echter meestal zijn het dan rouwvarenmugjes. Die zijn met het blote oog niet te onderscheiden van fruitvliegjes maar geven wel schade aan je planten. De mugjes leggen hun eieren op de vochtige grond van je planten en de larven vreten de wortels van je planeten aan waardoor je planten een groei achterstand oplopen of erger.

Dit kan je dus vrij eenvoudig tegen gaan door water van onderaf te geven en bovenop de aarde wat zand te strooien omdat dat sneller droog is en de rouwvarenmug dan geen eitjes gaat leggen.

Capsicum’s hebben binnen nogal snel last van bladluis en spint wat doorgaans komt door dat de plant lokstoffen afgeeft door stress. Planten die op de tocht staan hebben binnen heel erg snel last van bladluis en heb je eenmaal een luis? Dan zit je plant al spoedig helemaal vol als je er niet optijd bij zou zijn. Er zijn verschillende manieren van het bestrijden van de luis. Zijn het er enkelen dan kan je die het beste met de hand uit halen. Zijn het er meer dan kan je beginnen met de plant in een waterstraal te ontdoen van de luis. Je kan de plant ook een halve dag ondersteboven in een emmer water hangen of gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen die van natuurlijke materialen zijn. Maar let wel op ook van de natuurlijke middelen gaan ook de gewenste insecten dood. Dus wil je bij vriendelijk zijn gebruik je het liefste dus geen bestrijdingsmiddelen. Middelen waar je oude peuken in oplost om met de nicotine de luis tegen te gaan werken best goed enkel is voor je zelf ook niet heel erg gezond. Maar ook met cola kan je de luis bestrijden ondanks dat je denkt dat dat niet kan.

Bij spint en trips blijft er eigenlijk niets anders over dan wel het gebruik van bestrijdingsmiddelen gezien er eigenlijk niets anders is dat echt werkt. Dit heb ik gelukkig zelf nog nooit nodig gehad en hoop het ook nooit te hoeven gaan gebruiken op mijn planten. Bij vraat van slakken is er een hoop dat een klein beetje kan helpen als koffieprut. Echter dat moet wel droog zijn. Een bierval werkt dan weer een stuk beter maar ook daar kan je last bij hebben van regen. Slakken korrels van b.v. Ecostyl zijn dan een uitkomst.

Wat ook nog al eens als een probleem gezien kan worden is schimmel. Niet iedere schimmel is gelijk slecht voor je planten daar er ook heel veel schimmels zijn die je planten juist helpen. Maar stengelrot, grauwe schimmel e.d. Wil je zeker niet in je planten hebben. Bij deze soorten net als bij de aardappelziekte is het vaak gedaan met je planten. Wil je schimmels die in de bodem zitten tegen gaan of verstoren kan je met simpel wat kaneelpoeder strooien de schimmel tegen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *