Bodem en voeding

Bodem en voeding.

zaailingen

De meeste zaden hier zijn inmiddels hele kleine plantjes geworden die we ook wel zaailingen noemen. Nu is de tijd aangebroken dat alle plantjes langzaam maar zeker naar een eigen potje mogen verhuizen.

Zelf zet ik de pepers eerst in hele kleine potjes en gaan ze steeds een maatje groter bij het ompotten tot ze naar de tuin gaan of in hun definitieve pot komen te staan. In potten probeer ik altijd een liter of 10 aarde te gebruiken die bestaat uit half kokosvezel en half tuinaarde of potgrond voor de luchtigheid. Die luchtigheid is omdat de wortels van de planten dan de vrijheid hebben om makkelijk te kunnen groeien. Perliet, vermiculiet of turf zijn ook heel goed bruikbaar om de aarde luchtig te krijgen.

Ook vanaf dit moment geef ik wat meer voeding aan de jonge plantjes mee voor optimale groei. Ondanks dat er in de aarde of potgrond voor een week of 6 voeding zit. Als je kant en klare voeding koopt is het ook verstandig om eens per maand, of 2 maanden een heel klein beetje magnesiumsulfaat(te koop bij drogisterijen) bij de voeding te doen. Dit omdat magnesium meestal maar erg weinig in de kant en klare voeding zit en iets is waar je pepers goed kunnen gebruiken. In het begin zou je het beste ook niet te veel stikstof aan voeding moeten geven om mooie stevige planten te krijgen. Kalium geven is wel hel erg wijs. Het zorgt dan niet voor een groeispurt zoals de stikstof doet maar wel voor de mooie stevige planten. Wat in het begin belangrijker is dan lange snel groeiende planten die verder iel blijven en dus ook minder zullen gaan produceren en kunnen dragen aan pepers.

Als je in bakken en potten kweekt moet je dus ook regelmatig blijven voeden voor mooie gezonde planten. In de tuin of moestuin zitten er al veel voedingstoffen in de bodem maar ook hier kan je best wat voeding bij geven. Koemest poeder of korrels geven al een aardig resultaat als je planten in de volle grond staan. Ook dan is soms wat bij gaan voeden met magnesium raadzaam omdat dat lang niet altijd aanwezig is in de bodem. Een extra gift aan stikstof kan je je planten dan geven met een zelf gemaakte voeding van brandnetels die ook als blad bemesting gebruikt kan worden. Die voeding van brandnetels maak je door er of een thee van te maken of de brandnetsel een dag of 14 in een emmer buiten te laten staan. Wel om de paar dagen even roeren en het middel stinkt dan ook aardig. Giet deze of vernevel verdunt over het blad als er geen zon op de planten staat in verband met kans op verbranding van het blad. Wilgen blad of het water waar wilgentakken op hebben gestaan die zijn gaan wortelen is heel goed voor de weerstand van je planten. Bij gebruik van het blad ook weer een thee maken en dat gebruiken bij het watergeven voor vitalere planten en een goede beworteling.

De peper planten kunnen niet tegen vorst dus als je geen kas hebt is het verstandig de planten pas na half mei naar buiten te zetten. Soms is het zelfs slim om ze pas in juni naar buiten te zetten vanwegen de weersomstandigheden. In een kas waar het in de nacht niet kouder is dan 10 graden kan je al wel je planten in emmers die je deels ingraaft of in de volle grond uitplanten. De emmers zijn handig als je voeding bij zou willen geven maar ook met het oprooien van de planten. Als je de planten zou willen laten overwinteren is het ook handig ze in potten of emmers te kweken omdat je dan de minste kans hebt op beschadiging van het wortelgestel van de planten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *