Chili thee.

Chili thee.

Theemix AenB

Ja je hebt het goed gelezen chili thee en dan niet de peper als hoofdbestandsdeel maar gewoon voor het vleugje aroma en hitte die de pepers dan afgeven aan de thee.

Maar hoe maak je nu een thee met pepers die ook nog wel erg lekker is? Gewoon experimenteren dus en als je dan denk je lekker kijken of je het kan herproduceren.

Maar ja dan moet je dus wel eerst je pepers gaan drogen en kijken wat het doet met de smaak. Ook moet je kijken wat de capsaicine doet in de thee. Capsaicine is het stofje dat ons doet geloven in brand te staan maar bijna niet oplost in water en dus in een thee niet of nauwelijks van belang is en je dus meer moet doen om de hitte erin te krijgen. De smaak, een heel kleinbeetje hitte maar vooral de vitamine C uit een peper zijn dan zeer bruikbaar in een thee.

Thee van allleen pepers is niet echt lekker dus opzoek naar smaken die er dan goed bijpassen. De zoek tocht heeft mij gebracht bij een menfgsel A : o.a. Marokaanse munt, Hibiscus, roos, zoethout en Spaanse pepers. En een mengsel B o.a. Goudsbloem, kamille, steranijs, hibiscus en Spaanse pepers. Mengsel A had de leuke eigenschap dat als deze afkoelde deze toch nog heet was en daar was dus een experiment zeer geslaagd. Het B mengsel had eigenlijk geen hitte en die bevestiging kreeg ik ook van alle mensen die ik de the heb laten proeven. Voor dit mengsel heb ik heel lang lopen zoeken naar een peper die net iets meer hitte aan de thee kon geven.

Echter ik wilde het leuk maken om weg te kunnen geven. Daar liep ik dus even tegen een klein probleempje aan. Hoe kom je nu aan lege theezakjes? Die ging ik dus maar zelf maken na instructies op het net over hoe je een theezakje kon maken van een koffiefilter. Dat was heel leuk, zag er leuk uit maar een kop thee ervan zetten zat er niet in. De smaak komt er niet uit dan en dat zij stapje heb ik nu dus maar overgeslagen en maak de mengsels nu met iets grovere stukjes voor een thee ei.

Ook voor thee zijn pepers dus heel erg geslaagd waar je dan mischien niet zo snel zou verwachten. Minder kruiden doorelkaar dan in mijn eerste mengsels geeft eigenlijk de mooiste smaken voor de thee. Vooral zoethout en munt zijn goede combinaties voor een chili thee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *