Deelnemen in de jury.

Deelnemen in de jury.

Het was heel erg  leuk om eens deel te nemen in de jury van de sambal show-off op het Dutch Chili Fest in Eindhoven. Zo leuk zelf dat als men mij weer zou vragen van uit de organisatie dat ik zeker weer ja zal gaan zeggen.

Wij kregen al jury de opdracht mee om de sambal en sauzen niet puur op de hitte te gaan beoordelen maar juist op het totaal plaatje. ChiliDave gaf aan dat we wel met enige voorzichtigheid de sambals en sauzen moesten proeven daar iedereen mee kon en mocht doen en dus de kans er in kon zitten dat er een sambal of saus tussen zou zitten de niet geheel steriel zou kunnen zijn.

Eerst dus even ruiken was de eerste tip dei wij als jury meekregen. Maar om een sambal of saus juist te kunnen beoordelen is dat al onderdeel van de beoordeling. Voor mij was het erg belangrijk dat een sambal of saus in balans was en dat betekende dus dat de kleur, geur, smaak en structuur er ook goed moesten uit zien en dat de smaak een goede balans moest hebben met de hitte.

Er waren in het totaal 20 sambal en 20 sauzen die wij als jury onder onze neus kregen. En zoals ik in mijn vorige blog al aan heb gegeven waren dat zeer uiteenlopende sambal en sauzen. Er zaten er tussen die zeer mild maar erge lekker waren en ook die goed heet waren maar eigenlijk weinig bijzonder waren of zelfs eigenlijk best wel vies.

Er zaten sambals bij die meer weg hadden van een chutney maar voor mij persoonlijk een verassende smaak hadden. Ook had jammer genoeg niet iedere deelnemer even goed nagedacht over hoe de sambal eruit zou gaan zien als wij die gepresenteerd kregen. Zo was er een sambal die erg leek op een pindasaus die zeker wel lekker was maar erg was gaan klonteren en alle olie die er in zat was er dus uitgelopen wat er dan weer niet erg smakelijk uitzag.

Tussen de juryrondes kwamen er ook veel deelnemers aan mij vragen wat ik van hun sambal of suas vond. Daar gaf in echter geen reacties op en ook na het Dutch Chili Fest wist men mij te vinden via Facebook met de vraag hoe ik hun sambal of saus beoordeelde.  Op een van die vragen ben ik ingegaan en ben langs gegaan om eens over de sambal te praten. Daarover in een volgend blog meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *