Harissa
Harissa is een pittige, rode saus die wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken.
Ingredienten :
100 gr gedroogde of verse pepers
Een pietsje zout tot 1/4 theelepel.
1/2 theelepel koreander
1/2 theelepels komijn.
Veelal gebruikt men ook paprikapoeder en of tomaat maar die gebruik ik er niet in.
3 tenen tot een halve bol knoflook en net zoveel olie(olijf) tot het een papje is geworden. Soms gebruik ik ook meer olie en is het beter smeerbaar en gaat het echt op brood ipv boter.
Wil je het heter gebruik je hetere poeders of doet bij de verse pepers nog een 10 tot 20 gram poeder extra.
Maal de pepers met het zout en de kruiden net zo fijn als je wilt. Doe er drups gewijs de olie bij tot de gewenste dikte van de saus/pasta. Wil je een mildere Harissa dan doe je er of verse tomaat(of pure) door of vervang een deel pepers voor paprika(poeder al dan niet gerookt).