De planten naar buiten na Ijsheiligen.

De planten naar buiten na Ijsheiligen.

Jonge plantjes

De planten naar buiten na Ijsheiligen. De meeste kwekers wachten op de ijsheiligen tot ze hun planten naar buiten zetten. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van het koude voorjaarsweer voor het gewas.

De enkeling die het geluk heeft dat hij of zij een kas heeft daargelaten. Die kan en zeker in een verwarmde kas vaak al in begin april de gok wagen de planten in de kas te zetten. Zelf wacht ik ook bijna altijd wel op de Ijsheiligen voor de planten naar buiten kunnen in verband met het risico op nachtvorst of een temeratuur van lager dan 10 graden. Het wil namelijk meestal zo zijn dat je pepers en paprikas een groei stilstand krijgen die best grote gevolgen heeft voor de verdere ontwikkeling van je planten.

Maar kan het dan echt niet meer koud worden na de Ijsheilgen? Nee ook na de Ijsheiligen kan het soms nog vriezen in de nacht of dat er dan erg lage dagtemperaturen zijn. Kijk dus altijd ook nog even naar de weersverwachtingen van een week of 2 vooruit. Soms is het dus ook slim om pas in juni je planten naar buiten te gaan zetten. Of de planten nu de vollegrond in gaan of in potten de tuin in maakt enkel het verschil dat je planten in potten bij voorspelde koude naar binnen kunt halen wat met vollegrond telen niet mogenlijk is. Daar zou je enkel nog een folie tunnel over de planten kunnen zetten.

Zet je planten niet gelijk van de ene op de andere dag naar buiten en laat je planten ook zeker goed wennen aan de zon om verbranding en onnodige verdamping uit het blad te voorkomen. Dat de planten die van binnen naar buiten gaan soms wat slapje worden in niet geheel ongebruikelijk en trek normaal gesproken in de avond of na het geven van wat water snel weerbij.

Het beste begin je een week tot veertiendagen voor je wilt gaan planten met je planten aan buiten te laten wennen. Eerst een paar uurtjes en dan steeds wat langer de zon introduceren om schade aan de plant tevoorkomen is niet raar. Ook kan je de planten afschermen met een parasol zodat ze in het begin niet gelijk in de volle zon komen te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *