Sambal bij?
Vandaag ga ik het hebben over verschillende soorten sambal of ook wel sambel. Sambal is een condiment. Ofwel een toevoeging bij voeding, om smaak toe te voegen of te versterken, klaargemaakt op basis van een recept. En iedere sambal heeft een eigen toepassing voor bijvoorbeeld vlees, vis of gevogelte.
Deze verschillende soorten sambal zijn uit verschillende landen.
- Sambal ajam: sambal voor / met kip
- Sambal badjak: gebakken, kruidige sambal, badjak udang: gebakken, kruidige sambal met garnalen
- Sambal belacan: de Maleisische variant van sambal trassi
- Sambal brandal (of berandal): gebakken, pittige sambal
- Sambal dapur: frisse sambal
- Sambal djahe: milde sambal met verse gember
- Sambal djeruk: milde, licht-zure sambal. Djeruk is een citrusvrucht waar van men het blad veel gebruikt in gerechten
- Sambal gledek: zéér pittige sambal
- Sambal manis: pittige, zoete sambal
- Sambal oelek: sambal van rode pepers, zout en ( soms een beetje suiker) De Oelek is een sambal die je in de vijzel maakt en daar ontleed deze sambal ook zijn naam aan.wrijven is oelek. Zelf maak ik deze ook net zo eenvoudig met de staafmixer wat dan wel weer een andere structuur geeft(een dunnere sambal)
- Sambal padang: zéér milde sambal
- Sambal pecel: sambal gemaakt van pinda’s
- Sambal pepesan: sambal speciaal voor bij visgerechten: pepesan ikan
- Sambal peteh: petehbonensambal
- Sambal pedis: pittige(scherpe) sambal
- Sambal rawit: sambal van kleine (groene) rawitpepertjes. Bij de rawit zijn de groene pepers net zo heet als de rode)
- Sambal setan: zéér pittige sambal ook wel duivelse sambal.
- Sambal taotjo: milde sambal, met sojabonenpasta
- Sambal tjampoer: sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui
- Sambal trassi(e): sambal gemaakt van garnalenpasta, Sambal ebi: Sambal van gedroogde garnalen
De meeste sambals hebben buiten pepers ook zout, suiker, azijn, vruchten of vruchtensap als toevoeging net als ui, knoflook en garnalenpasta.
Binnenkort plaats ik de recepten van een aantal van deze sambals.