Schoonmaken van pepers.

Het schoonmaken van de pepers.

Cayenne

Goed daar zit je dan met je pepers die loei heet zijn!. Wassen is nog wel te doen maar nu moet je ze gaan schoon maken. De zaden eruit halen dat gaat leuk worden. Niet meer in je ogen wrijven en niet in je neus zitten en bij alle andere plaatsen op je lichaam met een dunne huid is dat ook zeer sterk aan te raden.

Als je handschoentjes van latex zou gebruiken ben je hooguit 5 minuten beschermd daar de capsaïcine gewoon door de latex heen komt. Je handen goed na het schoon maken wassen met zeep is ook niet altijd een succes. Tsja wat dan wel? Capsaïcine lost niet goed of bijna niet op in water maar wel in olie. Olie sluit ook je porieen af dus wat voor veel mensen wel goed werkt is eerst even je handen in vetten met olie.

Waar moet je nu het beste opletten bij een peper die je gaat schoon maken? Dat zijn de zaadlijsten. Dat stukje waar de zaden aanvast zitten is namelijk het heetste stukje van de peper. Kan je dat stukje ontwijken krijg je veel minder last van de capsaïcine. Ook alchol is iets dat handig is om je handen maar ook zeker je messen of ander keukenmateriaal te ontdoen van de capsaïcine. Als je een Jalapeño gaat schoonmaken om er een vulling in te doen is een appelboor je grootste vriend. Je zet het boortje op het stukje waar de peper mee vast heeft gezeten aan de plant en vervolgens draai je de boor tot net niet onderaan. Met het puntje van een mes of de achterkant van een lepel haal je dan de zaden er makkelijk uit. Even tikken op de onderkant en vullen die peper.

Zijn die zaden dan nog ergens voor te gebruiken? Ja die zaden kan je bij een rijpe peper gebruiken om te zaaien maar bij een onrijpe peper kan je ze drogen en vermalen tot poeder en gebruiken in je gerechten. De smaak van het poeder is dan wat minder aromatisch en volgens sommigen wat bitter invergelijking met poeder gemaakt van de wand van een peper zelf . In een kruidenmix is het zeker nog goed bruikbaar om je gerechten een pikant tintje te geven. Zelf gebruik ik de zaden ook als decoratie met wat pit op de chili chocolade die ik maak.

Gebruik bij het snijden van je pepers een scherp mes dan ben je zo door de wand heen. Snij de pepers eerst doormidden en haal dan met een mesje of theelepel de zaadjes uit de peper. Als je wat heter zou eten kan je de zaden dus ook gewoon laten zitten en de pepers in ringen of ander gewenst formaat snijden voor verdere verwerking. Snij ook wat je gaat invriezen vast in de maat die je gaat gebruiken in je gerechten. Ingevroren is het bijna niet meer te snijden en als je pepers laat ontdooien is snijden geen optie omdat ze dan slap worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *