Een uitstapje naar een andere teelt.

Ik krijg steeds vaker de vraag of ik enkel Capsicum teel. Nee ik teel allerlei gewassen op de moestuin maar pepers en paprika zijn gewoon samen met paddenstoelen mijn favorieten. Vandaag doe ik dan ook een klein uitstapje naar de teelt van de paddenstoelen omdat deze gewoon weg heerlijk zijn met de pepers en paprika’s.
Wat kweek ik dan zoal aan paddenstoelen is een veel gestelde vraag. Doe je ook aan paddo’s hoor ik denk ik wel wekelijks. Maar nee. Ik teel enkel eetbare soorten als verschillende soorten Oesterzwammen waarbij de Konings Oesterzwam ofwel Duinvoet mijn favoriet is.
Waar kweek je die paddenstoelen dan vraag men in een adem door. Nu gewoon in huis op iedere cm die ik maar aan ruimte heb om een kweek op te kunnen zetten of om een kweekbaal te kunnen plaatsen. Vooral de Oesterzwam is een hele leuke paddenstoel als je wilt gaan beginnen me het telen van paddenstoelen. Men zegt vaak dat de champignon de paddenstoel is voor de starters maar in mijn ogen is dat toch echt de oesterzwam en dan voornamelijk de gewone grijze laat zich heel erg makkelijk telen.
Je kan deze teelt doen op verschillende manieren van het kopen van de kweekbalen tot het zelf vermeerderen van de paddenstoelen. Je kan ze dan zelf klonen dat is een soort van stekken waarbij je een stukje van de steel of hoed van een zwam gebruikt om te kweken. Dit kan je dan weer op stro, hooi, hout, karton of op oude kranten laten groeien tot een nieuwe oogst aan paddenstoelen. Normaal gesproken duurt zo’n kweek van enkele weken tot een 3 a 4 maanden.
Vooral de temperaturen zijn heel erg belangrijk in deze teelt omdat je de natuur moet gaan nabootsen. Je moet de paddenstoel namelijk wijs maken dat deze van het voorjaar het najaar in gaat door een wiselling van temperatuur. Ja gaat dan van een graad of 23 naar een 15 tot 18 graden en geeft een flinke boost aan water aan de zwam zodat deze ook echt denkt dat het inmiddels herfst is. Als je de kweekbaal dan op een 15 graden hebt dan is er een langzame groei waar bij ik zelf het idee heb dat de paddenstoelen dan een mooiere structuur krijgen dan dat je bij een 20 graden teelt.
Na een oogst die je bij paddenstoelen een vlucht noemt moet je de kweekbaal een 10 tot 14 dagen in het donker tot rust laten komen en daarna kan je het proces weer van het begin starten. Die proces kan je 3 tot 4 keer herhalen en dan is de kweekbaal echt op. Je kan wel de baal dan weer gebruiken om een nieuwe kweekbaal te maken. Je gebruikt dan een stukje van de oude om weer nieuw vers gepasteuriseerd stro of hout te besmetten met de gewenste schimmel.
Als de paddenstoelen zich eenmaal laten zien moet je zorgen dat eer een hoge luchtvochtigheid is en dat doe je door de paddenstoelen 2 tot 3 maal per dag te besproeien met een planten spuit met enkel water.
En dan heerlijk genieten van je Shii take met pepers in een overheerlijke wokschotel.