Wat doe je nu met een oogst.

Als je zelf pepers gaat kweken kan het zomaar gebeuren dat je opeens een oogst hebt waar je een jaar of langer mee kan doen. Om je pepers dan vers te kunnen houden moet je dan keuzes gaan maken over hoe je de pepers gaat bewaren. De keuzes die je dan hebt zijn invriezen, drogen of inmaken. Al deze vormen ga ik hier dan ook de revu laten passeren en geef ik wat voorbeelden van hoe je het dan weer kan toepassen in je recepten.
Het invriezen van de pepers kan je op verschillende manieren doen. Je kan de pepers gewassen en heel in de vriezer doen maar je kan ze ook vast in reepjes snijden zodat je voor gebruik enkel maar een portie hoeft te pakken. Het nadeel van heel in de vriezer stoppen van pepers is dat als je ze gaat gebruiken en laat ontdooien ze nogal slap zijn. Ingevroren pepers kan je dan ook het beste zo uit de vriezer in de pan doen mits je een sambal zou gaan maken dan ontloop je dit probleem.
Het inmaken kan je op verschillende manieren doen. Ik zelf leg de rauwe pepers graag in op het zuur. Soms maak ik wat zoet/zuur maar dan gaat er maar heel minimaal suiker bij. Vooral met wat komkommer, courgette of ui krijg je een heerlijk pikant tafelzuur dat je met de keuze van je pepersoort net zo heet kan maken als je zou willen. Wat ik ook graag doe met pepers is ze inleggen in de honing. Zeer verrukkelijk is ook om de pepers te verwerken in een jam met vruchten of een gelei van paprika met peper welke lekker is op brood, gebak of bij een blokje kaas. Zeer onbekend maar zeker niet onbemind is een of meerdere pepers op sterke drank als rum zetten met een flinke laag suiker om een lekker pittig likeurtje te maken van je pepers. De toepassings mogenlijkheden bij deze vormen van inmaken zijn dan ook heel breed. Je kan het likeurtje zo opdrinken maar ook bij desserts gebruiken net als de peperhoning zalig is in de yoghurt of bij chocolade of vanille ijs.
Het drogen van de peper kan je ook weer opverschillende manieren doen. Je kan ze aan een touw rijgen en aan de zon en wind laten drogen of gebruik maken van een oven, bordenwarmer of voedseldroger maar ook door ze in het zout of suiker te leggen. Als rest product hebje dan buiten zoute of zoete chili flakes ook heerlijk chili zout of chili suiker. Bij gebruik van de zon en de wind moet je opletten dat je enkel dunwandige pepers gebruikt, voor de dikwandige pepers heb je echt een droger nodig of een andere warmte bron. Voor veel pepers is het ook erg lekker om ze eerst koud te roken voor je ze gaat drogen voor meer smaak en aroma. Drogen in een oven ten opzichten van een voedseldroger is relatief duur door het hogere stroom verbruik van een oven. Maak je gebruik van de rest warmt van je oven maakt dat de keuze wel weer makkelijker als het je om besparing of efficent stroom gebruik zou gaan. Van de gedroogde pepers kan je weer heerlijke chilipoeders maken die je kan gebruiken in suas of marinade. Het chilizout is heerlijk voor je stukje vlees of vega bonenburger. De chili suiker en ook het chili zout is heerlijk op popcorn maar, je kan de suiker ook gebruiken als topping bij home made koekjes of het chili zout gebruiken in chili speculaas voor wat hitte op een koude decemberdag.