Zaaien van Capsicum (paprika en peper)

Zaaien van Capsicum (paprika en peper)

Niets is leuker dan het sorteren van Capsicum en kiezen welke soorten je het komende seizoen weer gaat zaaien. Uren door een verzameling aan zaden heengaan en ieder zakje minstens tien keer door je handen heen laten gaan en dan denken: echt niet! Of nu ja, eigenlijk bést een leuke plant.

Erg lastig is dan wel weer of je nu juist voor hele hete pepers wilt gaan of een hoge productie aan pepers. Pff…Dat je dan zélf de luxe hebt om uit bijna 250 soorten te moeten kiezen, terwijl je slechts ruimte hebt voor een dertigtal planten en bijna zeker dik 120 zaden zal laten ontkiemen, is ook een uitdaging. De praktijk leert dat je namelijk 47 soorten en 462 zaden verder bent!

Hoe kom je nu aan al die soorten en kan je ook gewoon zaaien vanuit een peper die je in de supermarkt hebt gekocht? Veel mensen beginnen met het zaaien van peper of paprika uit een in de supermarkt gekochte vrucht, of mensen kopen zaden in een webshop of op een beurs. Dit is waar de ziekte overslaat en waar de drang naar het bezitten van meer soorten begint. Dit is op zich ook niet raar wanneer je bedenkt dat er enkele duizenden soorten zijn, die behalve mooi of scherp zijn ook nog eens vele verschillende aroma’s en smaken verbergen achter de immense hitte die ze af kunnen geven.

Behalve lekker is de Capsicum ook een plant met een verscheidenheid aan kleuren, van bloemen tot licht behaarde bladeren. Of misschien zijn de bloemen wel niet heel groot, maar zijn de kleuren weer uitbundig. Van wit met een werkje, via paarse strepen of randen, tot vele paarse tinten. Dus eigenlijk heeft zowel het oog als de maag een doorslaggevende rol in het spel van de keuzes die je maakt, wanneer je de zaden gaat uitzoeken voor het komende seizoen. Wat een groot verschil kan maken in de soorten die je kunt telen, is of je een kas hebt of niet. De ene soort is wat meer warmt minnend dan de andere. Binnen achter het raam of onder de lampen kan je ook best verschillende soorten kweken. Dit is een groot voordeel wanneer je geen tuin of balkon hebt, maar wel zélf wat pepers wil gaan telen.

Welke aantallen heb je nodig aan zaden die je gaat zaaien? Het aantal zaden dat je wilt gaan gebruiken, zal altijd iets meer zijn dan het aantal planten waar je plaats voor hebt, omdat er altijd zaden kunnen zijn die niet willen kiemen of omdat je de zaailingen door beschadiging weg moet doen.Een veelvoorkomend probleem is dat de zaadhuls niet los wil komen en er daardoor een beschadiging ontstaat. Met een beetje geluk resulteert dit in een groeiachterstand, maar met een beetje pech betekent dit het einde van het mini plantje. Hoe moet je dat zaaien dan gaan aanpakken? Plof je gewoon wat zaden in de grond en wacht je af? Ga je er tegen praten of kijk je ze de aarde uit? Zelf zaai ik op keukenrol dat altijd wat vochtig gehouden moet worden. Dit wordt dan weer in een gripzakje(Afsluitbaar/hersluitbaar zakje met een sluitstrip) gestopt, om te laten ontkiemen. Dit noemt men ook wel de ‘deno-methode’ en deze methode wordt onder meer veel gebruikt om de kiemkracht van zaden te bepalen. Deze methode wordt ook ingezet bij moeilijk kiemende soorten of bij soorten waar je nog maar enkele zaden van hebt. Wat echter veel gebruikelijker is, is het zaaien in aarde in een verwarmd mini kasje. voor een snelle ontkieming bij een temperatuur van 26 tot 28 graden.

Het kiemen doe ik op kamertemperatuur. Hier vaak rond de 18 a 19 graden en dat geeft goede resultaten. Na het ontkiemen, plant ik de kiempjes in hele kleine potjes en daarna worden ze hier in een onverwarmde propagator gezet, onder een TL-lamp van 6500 Kelvin. Echter, dat in potjes zetten is nog wel een heel gepriegel, maar dit is juist iets dat ik zelf heel graag doe. Het kost soms wel eens een plantje, maar ook dát mag de pret niet drukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *