Zaden oogsten voor de teelt.

Zaden oogsten voor de teelt.

SweetCayenne
SweetCayenne

Als je de chili zaden wilt gaan oogsten om weer te kunnen gaan zaaien is het handig als je ervoor kunt zorgen dat de zaden soort echt zijn. Niets geeft een grotere teleurstelling dan een andere soort te krijgen dan je had verwacht.

Hoe krijg je dat dan voor elkaar dat soortecht houden van de zaden? Als je maar een soort hebt staan en verder in de omgeving heeft niemand pepers of paprikas staan is het niet zo moeilijk. Je hoeft dan namelijk helemaal niets te doen dan de plant afdekken tegen insecten. Echter als je meerdere soorten in je tuin of huiskamer hebt staan gaat dat al een stuk lastiger.

Met een theezakje kan je dan een of meerdere bloemen afschermen of met  een panty en wat bamboestokken  kan je dan de hele plant afdekken om een kruisbestuiving tegen te gaan. Het voordeel van het soort echt houden van de zaden is dat je die dan weer met andere liefhebbers kunt ruilen tegen soorten die je zelf graag wilt hebben.

Gebruik voor het winnen van de zaden het liefste planten en pods die de juiste eigenschappen van die bewuste soort hebben en als je enkele jaren achtereen de zaden wilt oogsten is het voor je soort het beste als je om de aantal jaar eens zaden uit een andere bron gebruikt en die kruist met jou eigen soort om te zorgen dat alle goede eigenschappen in de plant blijven voorkomen.

Zijn de zaden voor eigen gebruik of hoop je juist op een kruising? Dan moet je voor al niets doen aan afscherming bij je planten zodat er genoeg insecten de kans krijgen om je planten te bestuiven. Of sterker nog met een penseel de bloem zelf bestuiven met de soort waar je de kruising mee wilt maken.

Hoe het zelf bewust kruisen werkt bespreek ik in een van de volgende blogs want als je dat echt goed wilt doen komt er wel iets meer bij kijken dan enkel met een penseel de bloemen met de hand bevruchten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *